Monday, September 21, 2009

Dîner à Guinea

Eile õhtul käisin Ika juures tema kodumaa, Guinea kohalikku kööki maitsma. Ta väitis, et ta on hea kokk. Söögiks oli couscous vürtsika lihakastmega. See, kuidas ta couscousi tegi, oli küll huvitav. Ta tegi seda aurutajas, selline spetsiaalne aparaat, mis auruga küpsetab riisi ja couscousi jms. Lihakaste oli minule meeltmööda - vürtsikas. Selline kompottsoust: paprika, sibul, porgand, kartul, hapukurk jms.

Ma mõtlesin endamisi, et huvitav, kas seal, kust ta tuleb, on kahvlid ja noad, Guinea on ju päris Aafrikas. Aga siis pahandasin endaga, et ma nii stereotüüpselt mõtlen. Lihtsalt seepärast, et keegi on Aafrikast pärit, ei tähenda, et nad söövad vähem tsiviliseeritult. Üks hetk Ika küsib: "Oled sa kunagi kätega söönud?" Mul vajub suu lahti ja küsin: "Kas te kodus sööte siis kätega?" Sellepeale ta vastab, et muidugi mõista. Siis ma vaatan seda toitu taldriku peal ja mõtlen, kuidas on võimalik couscousi JA kastet kätega süüa. See tundub väga keeruline ja ebamugav. Pärast on kõik kohad seda toitu täis, käed ja süli. Nii ma talle ütlengi. Tema vastab aga selle peale, et tema jaoks on kahvli/lusikaga palju ebamugavam süüa. Nad oskavad küll kahvlit ja nuga kasutada, aga nad ei tee seda. Kätega süües on parem.
No ma ei tea. Vaata, kui palju erinevaid inimesi on päikese all!

3 comments:

  1. Aga Ika sulle demonstratsiooni ei teinudki?

    ReplyDelete
  2. Vanaemagi on juba kursis sinu seiklustest kaugel maal koos ühe musta musta mehega. Ja loomulikult on ta kindel, et teil on väga kuum suhe.
    ma arvan, et kirjuta järgmine postitus mainides võimalikult vähe mehi kes on mustad, kollased, punased ja ära unusta lillasi ( nad on ka ühed suslikud vanaema meelest,tead küll).

    ReplyDelete
  3. Margot, ta küsis kas ma tahaks demot, aga ma tõesti kartsin, et ma võin kas ebaviisakalt naerma hakata või siis ebaviisakalt oksendada...

    Tiina, kuidas vanaema juba mustast mehest teab? Ma mõtlesin juba algusest peale, kui naljakas see oleks, kui vanaema teaks, et mu esimene sõber prantsusmaal on must. Oi jeerum.

    ReplyDelete